Er du forælder?

.
Fotograf:
Kasper Kristoffersen
 

Til dig, der er forælder

Red Barnets rapport ”Børn og Unges erfaringer med digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser online” (2024) viser, at 69% af børn og unge har oplevet mindst én digital krænkelse eller anden ubehagelig oplevelse online inden for det seneste år. Samtidig fortæller Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse (2024), at unge københavnere mellem 15-24 år ser det som et grundvilkår for at være på nettet, at de støder på ubehageligt indhold.  

Både børn og unge 
At se ubehageligt indhold på nettet er noget mange børn og unge oplever. Derfor kan det være en god idé at tale med sit barn, hvis det er på sociale medier, men det kan være lige så vigtigt at tale åbent med sit store barn/unge over 18 år. Det kan være rart at blive mindet om, at man kan bede sine forældre om hjælp til fx at kontakte politiet - også selvom man er myndig.  
 
Mange børn og unge er bange for at gå til deres forældre med deres oplevelser, når det handler om ubehageligt indhold online, fordi mange af dem oplever ikke at blive forstået af deres forældre, er bange for at få frataget deres mobiltelefon eller bange for selv at få skyld for den ubehagelige oplevelse. 

William fra Politiets Online Patrulje deler gode råd til, hvordan man kan forstå børn og unges digitale liv. 

Citat

Det er vigtigt, at du forstår, at unges digitale liv er lige så virkeligt for dem, som deres fysiske liv er.  

William
Politiassistent ved Politiets Online Patrulje

Red Barnet har tre gode råd til forældre

Vis, at du er der for dit barn 

Dit barn skal vide, at det altid er trygt at komme til dig, hvis barnet oplever noget ubehageligt på nettet – og at du hverken bliver skuffet, vred eller tager barnets mobil. 

Vær nysgerrig, og kig med 

Det kræver ingen digitale evner at være nysgerrig på dit barns digitale færden. Kom om på den anden side af telefonen og computerskærmen, og kig med. Gør samtalen om digital adfærd tryg og almindelig. Så er der større chance for, at dit barn kommer til dig, hvis barnet oplever noget ubehageligt på nettet. 

Få hjælp til at hjælpe  

SletDet Rådgivningen er også til for dig. Som voksen er du velkommen til at kontakte SletDet Rådgivningen og få hjælp og sparring. SletDet Rådgivningen kan blandt andet rådgive dig, hvis dit barn oplever noget ubehageligt, kontakte platformene og hjælpe med at få fjernet krænkende materiale. 

Her kan du som forælder finde flere råd eller få hjælp

Fold alle ud

SletDet Rådgivningen til voksne

Hos SletDet Rådgivningen kan du finde viden om, hvordan du som voksen kan håndtere det, hvis du kender et barn der har oplevet mobning, hacking eller deling af private billeder på nettet. Som voksen kan også kontakte SletDet Rådgivningen, hvis du har brug for sparring eller hjælp i relation til dit barns digitale færden. SletDet Rådgivningen er Danmarks eneste professionelle rådgivning, som er specialiseret i at rådgive i sager, hvor børn og unge oplever digitale krænkelser eller andet ubehageligt online.  

Snakmed.kk.dk

Snak Med er et univers lavet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, hvor man kan blive klogere på børn og unge om deres digitale liv. Her kan du blandt andet finde gode råd til at snakke med dit barn om et trygt og sundt digitalt liv samt et dilemmaspil og udfordringer, der kan bruges som redskaber til samtalen.  

Genvej

Genvej er et tilbud til dig som forælder, hvor du kan få gode råd, viden og hjælp til at engagere dig i dit barns digitale liv. 

Børns Vilkår - råd til forældre

Børns Vilkår har samlet deres bedste råd til forældre om emner som mobning og digitalt liv.

ForældreTelefonen

Har du brug for børnefaglig rådgivning? Forældre, bonusforældre, bedsteforældre, naboer m. fl. kan få gratis og anonym rådgivning og sparring hos ForældreTelefonen. 

ForældreTelefonen er del af Børns Vilkår. 

Red Barnets forældreleksikon

Få hjælp til at forstå terminologien fra børn og unges digitale liv. 

Politiets Online Patrulje

Politiet patruljerer også de sociale medier og gamingplatforme. Her kan Politiets Online Patrulje gå i dialog med brugerne og gribe ind, hvis der foregår noget ubehageligt eller ulovligt online.  

Du kan finde Politiets Online Patrulje her:  

Facebook Navn: Politiets Online Patrulje 
Brugernavn: Onlinepatrulje  
Instagram:  

Navn: Politiets Online Patrulje 
Brugernavn: Onlinepatrulje 

Reddit:   Brugernavn: Politiets Online Patrulje 
User-ID: u/Online-Politiet
TikTok:   Navn: Politiets Online Patrulje 
Brugernavn: Onlinepatrulje 
Twitch Navn: Politiets Online Patrulje 
Youtube

Navn: Politiets Online Patrulje 
Brugernavn: politietsonlinepatrulje@8333 

Mail  nsk-onlinepatrulje@politi.dk
Discord

Displaynavn: Politiets Online Patrulje 
Brugernavn: politietsonlinepatrulje 
Discord-ID: 960490404753596427 
Server link: www.discord.com/jDzXNJjE5U 

Hvis du skal skrive til Politiets Online Patrulje på Discord, skal du tilmelde dig deres server via linket og derefter skrive til profilen Politiets Online Patrulje #8787 samt tjekke, at Discord-ID er følgende 960490404753596427 
Derudover har Politiets Online Patrulje nedenstående profiler. Disse profiler kan ikke kontaktes, men anvendes af patruljen under streaming.  
 
- Betjent-01#3049 - Discord-ID: 960841128112947210 
- Betjent-02#1857 - Discord-ID: 960859626516131850 
- Betjent-03#8660 - Discord-ID: 960845477597839370 
- Betjent-04#1557 - Discord-ID: 960848986472853575 
- Betjent-05#6754 - Discord-ID: 969156401312182282 

 

Cybernauterne

Cybernauterne har sammen med SSP København lavet podcasten "Har du talt med dit barn om internettet i dag". 

Her kan du blandt andet finde inspiration og værktøjer til, hvordan du kan starte samtalen, vejlede dit barn i svære situationer og sammen skabe gode digitale aftaler. 

Gå til forsiden

Vil du tilbage til forsiden?